top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRoss Thornely

Welke 7 essentiële vaardigheden zullen onze toekomst bepalen?

Bijgewerkt op: 30 nov. 2022

Met de opkomst van machine-learning, robotica, sensoren, algoritmen en AI wordt het duidelijk dat de mensheid niet op dezelfde manier kan blijven gedijen als vroeger. Overal worden beroepen op de proef gesteld en op sommige gebieden zelfs volledig achterhaald door technologische innovaties, waardoor we ons gaan afvragen wie we zijn, wat onze identiteit is en hoe we een verschil kunnen maken in deze steeds veranderende wereld.Het is diep ironisch dat veel jonge creatieve aspiranten dertig jaar geleden, toen ze opgroeiden, misschien het advies kregen om hun dromen niet na te jagen vanwege het gebrek aan zekerheid waarmee artistieke beroepen traditioneel worden geassocieerd: Neem een zekere baan, zoals een advocaat of een accountant', 'Er is geen geld te verdienen met schrijven', 'Je wilt een gerespecteerd beroep hebben'. De ironie is dat creatieve individuen nu misschien wel de meest zekere banen van allemaal hebben, want ondanks al onze vooruitgang zijn we er nog niet in geslaagd echte creativiteit te simuleren. Ondanks de vele experimenten en artikelen over AI-schilderijen, -muziek, -gedichten en -verhalen, zijn ze, althans vooralsnog, ver verwijderd van de schoonheid en elegantie van de menselijke verbeelding. Een digitale jurist is echter al een realiteit, een die het doek van de sector opnieuw vormgeeft.


Laten we eens kijken naar een ander voorbeeld. Ooit was een boekhouder, met zijn vermogen om enorme hoeveelheden informatie vast te houden en onmogelijke berekeningen te maken, van onschatbare waarde. Nu kunnen de basisfuncties van de boekhouding worden vervangen door een app. Dit wil niet zeggen dat een accountant een overbodig beroep is, verre van dat, maar de focus van het accountant zijn moet verschuiven. Naar wat? Misschien naar iemand die zowel accountant als adviseur is, die in staat is te luisteren naar de visies en toekomstdoelen van zijn klanten en hen naar succes kan leiden met specifieke strategieën binnen zijn expertisegebied.


Of, naar iets heilzamer, een menselijke ervaring. Wanneer iedereen een app kan downloaden om zijn belastingen en loonadministratie te regelen, zou het doel van een accountant wel eens meer kunnen worden dan de basisprocessen: het gaat om advies, menselijk inzicht, vragen stellen en luisteren, en de 'zachte aanraking' van de interactie met een medemens.


Overal in het beroepsspectrum worden zachte vaardigheden belangrijker dan ooit, vooral wanneer zij een unieke manier zijn waarop wij ons van machines onderscheiden. Machines kunnen in veel grotere mate, op veel grotere schaal en met veel hogere snelheid rekenen, berekenen en snoeien dan wij ooit zullen kunnen. Ze kunnen echter geen empathie of leiderschap tonen, of - nog - innoveren. Het zijn in toenemende mate de zachte vaardigheden waarnaar slimme werkgevers op zoek zijn. Harde vaardigheden kunnen worden geleerd en aangeleerd, terwijl zachte vaardigheden moeilijker te identificeren en te verwerven zijn. Dit wordt benadrukt door LinkedIn's onderzoek naar dit onderwerp.


Dus, in het licht hiervan, zijn hier onze zeven top soft-skills om ons te leiden naar een betere, mens-geleide morgen.


1. Probleemoplossend


Mensen hebben een uniek vermogen om problemen te doordenken op een manier die 'lateraal' en 'linker hersen' georiënteerd is. Momenteel begrijpen de meeste software- en AI-protocollen problemen op basis van initieel vastgestelde parameters. Mensen zijn in staat het "grotere plaatje" te zien, wat vaak inspireert tot afwijkende en intrigerende oplossingen.


2. Aanpassingsvermogen (AQ)


Het vermogen om je aan te passen aan ongunstige omstandigheden, om oude vaardigheden af te leren en nieuwe aan te leren, is misschien wel de belangrijkste zachte vaardigheid die je kunt bezitten. Aanpassingsvermogen heeft altijd al een centrale plaats ingenomen in de menselijke natuur; het is wat de evolutie drijft, maar nu, in een wereld die sneller verandert dan ooit tevoren, moeten we meer dan ooit het vermogen ontwikkelen om te veranderen en ons aan nieuwe uitdagingen aan te passen.


Aanpassingsvermogen wordt gekenmerkt door meer dan alleen het aanleren van nieuwe vaardigheden, maar ook door:


  • Veerkracht, ons vermogen om terug te veren uit ongunstige omstandigheden, om na een zware tegenslag weer aan het werk te gaan, om ons te heroriënteren en beter voor de dag te komen dan voorheen.

  • Flexibiliteit, ons vermogen om met meerdere ideeën tegelijk te jongleren. We moeten denken aan een citaat van F. Scot Fitzgerald: "De test van een eersteklas intelligentie is het vermogen om twee tegengestelde ideeën tegelijkertijd in gedachten te houden en toch te kunnen blijven functioneren. We zouden dit kunnen definiëren als: mogelijkheden onderzoeken zonder vooringenomenheid, gehecht zijn aan het eindresultaat en niet aan het proces om daar te komen, en voorbereid zijn op het verschijnen van nieuwe gegevens of technologie en daar onmiddellijk op inspelen, waarbij we ons proces aanpassen in het licht van deze nieuwe ontwikkeling. Dit omvat ook ons geloof in het concept waar we zelf aan werken. We moeten ons volledig inzetten voor het doel en alle mogelijkheden aangrijpen om het te verwezenlijken, maar ook erkennen dat er een punt komt waarop we de routes waarin we ooit geloofden, moeten verlaten om te slagen.

  • Leerbereidheid, onze dorst naar kennis, ons vermogen om oude gegevens terzijde te schuiven ten gunste van nieuwe en meer actuele inzichten. Ontdekken wij één gezichtspunt en blijven wij daarbij, of blijven wij het veld onophoudelijk doorzoeken op zoek naar nieuwe inzichten?

  • Mindset, ons zelfvertrouwen en onze vastberadenheid. Dit sluit ook aan bij Dweck's onderzoek naar een vaste of een groei mindset. Geloven we dat we vastgeroest en vastbesloten zijn, dat we niets kunnen veranderen, of geloven we dat we met hard werken alles kunnen veranderen aan onszelf, ons leven, zelfs de wereld om ons heen?


3. Communicatie


Machines communiceren zeker, vooral via het IoT. Dit werd prachtig geïllustreerd in Annalee Newitz' boek Autonomous. Mensen kunnen echter communiceren op een sub tekstuele manier, die veel krachtiger is. We hebben het vermogen om emoties te lezen en op unieke manieren te reageren, soms non-verbaal. Sterker nog, op enkele uitzonderingen na communiceren de meesten van ons non-verbaal, of we dat nu willen of niet!


In staat zijn om je gedachten duidelijk te verwoorden en actief te luisteren naar de mensen om je heen, is een belangrijke vaardigheid die zal leiden tot een betere samenwerking. Als je problemen duidelijk kunt omschrijven, dan is het makkelijker om oplossingen te definiëren. Als je een e-mail met moeilijke onderwerpen elegant kunt formuleren, open je nieuwe wegen naar samenwerking en kansen. Op lange termijn kunnen onze communicatievaardigheden ook van invloed zijn op AI, robots en mens-digitale interfaces in de toekomst.


4. Leiderschap


James Sale, auteur van Mapping Motivation, en vele andere boeken, en de bedenker van de Motivational Map, definieerde de primaire rol van een leider als volgt: 'Het motiveren van hun personeel'. Verrassend genoeg lijken de meeste bedrijven dit niet te begrijpen, en in plaats daarvan richten ze zich op 'management' van personeel. Motivatie is veel krachtiger, omdat het leidt tot hogere prestaties, geluk, en een lang leven binnen de organisatie, naast vele andere voordelen. We kunnen zien dat dit feit ook historisch waar is. De grootste leiders uit het verleden waren niet noodzakelijk individuen met opmerkelijke vaardigheden. Sterker nog, hun vaardigheid was anderen te motiveren om buitengewone dingen te doen, zoals Alexander de Grote die zijn hele leger overhaalde om de gevaren van de Gedrosian woestijn te trotseren, of Bouddica, een vrouw in een tijdperk van vrouwenhaat, die haar krijgsmacht aanvoerde in opstand tegen de Romeinse slavendrijvers. En natuurlijk zijn er ook voorbeelden, zoals Martin Luther King, die een natie inspireerde - of misschien motiveerde - met zijn droom.


Dus, hoe kunnen we deze leiderschapsvaardigheid ontwikkelen? Niet alleen in staat zijn om te communiceren en te managen, en beslissingen te nemen, maar ook in staat zijn om het personeel te motiveren en te enthousiasmeren om gepassioneerd te zijn over onze doelen, en hen te helpen gepassioneerd te zijn om ook hun eigen doelen te bereiken.


We moeten het ook hebben over een ander belangrijk element van leiderschap, beschreven in mijn boek Moonshot Innovation, namelijk de vijf kwaliteiten van Exponentieel Leiderschap. Dit zijn kwaliteiten die specifiek zijn gericht op leiderschap in onze exponentiële wereld, waar het tempo van verandering sneller is dan ooit. Deze vijf kwaliteiten zijn:

  • Collaborative Innovator: iemand die een omgeving kweekt en bevordert waarin nieuwe methoden, ideeën of producten kunnen gedijen.

  • Futurist: iemand die de toekomst bestudeert en er voorspellingen over doet op basis van exponentieel denken en niet op basis van lineair denken of het huidige trend denken.

  • Aanpasbaar Experimenteerder: iemand die voortdurend openstaat voor nieuwe methodologieën voor snelle validatie en testen.

  • Technoloog (BET): BET staat voor Brede Exponentiële Technoloog. Mijn visie op leiderschap gaat niet over het hebben van één gebied van specifieke kennis, maar meer over een breder spectrum van bewustzijn over wat er is, hoe het wordt gebruikt, en waar verschillende technologieën elkaar kunnen kruisen voor het algemeen welzijn.

  • Humanitair: Dit is iemand die het menselijk welzijn wil bevorderen, die de mens en de planeet centraal stelt.

5. Innovatie en creativiteit


We hebben het al tot op zekere hoogte over creativiteit en innovatie gehad, maar het is de moeite waard het nog eens te vermelden omdat het zo essentieel is. We gaan van het informatietijdperk naar het verbeeldingstijdperk: van rekenen, opslaan en verwerken naar dromen en maken. Technologie stelt ons grotendeels in staat dit te doen, door financiële, geografische en vooringenomen barrières weg te nemen (tot op zekere hoogte, tenminste). Muzikanten kunnen nu volledig geproduceerde tracks maken met alleen een laptop. Creatieven van over de hele wereld kunnen delen en samenwerken via de Cloud en gedeelde documenten. Kunstenaars kunnen hun werk aan tienduizenden, zo niet miljoenen, laten zien door simpelweg gebruik te maken van social mediasites zoals Instagram. Nooit is er meer macht geweest in de handen van zovelen. Ja, er zijn politieke, sociologische en maatschappelijke problemen die nog moeten worden opgelost, maar er zijn ook enorme mogelijkheden.


Wil jij meer weten of AQ en AQ assessments? Klik dan op de button hieronder

of bel ons op Wij kijken er naar uit!


19 weergaven0 opmerkingen
bottom of page