John Jilderda
Hoe word jij meer flexibel en aanpasbaar?
Bijgewerkt op: 30 nov. 2022
Het beste halen uit je leven en je werk betekent jezelf uitdagen en groeien als persoon. Je bewust worden van jouw vaardigheden en kennis, leren van fouten, nieuwe gewoonten ontwikkelen, en aanpassen bij veranderingen. Daarom is het zo belangrijk om je aanpassing coëfficiënt te verhogen, je zogenaamde AQ. In dit artikel maak je kennis met het begrip aanpassingsvermogen (AQ) en waarom het belangrijk is. Niet alleen in je eigen leven, maar vooral hoe je op je werk meer aanpassingsvermogen ontwikkelt en hoe je dit verhoogde gevoel van flexibiliteit in je eigen carrière kunt gebruiken.
Wat is aanpassingsvermogen?
Het vermogen om je bij verandering aan te passen is een belangrijke vaardigheid. De evolutietheorie toont aan dat degene die het best kan inspelen op snelle verandering uiteindelijk overleeft. In een wereld die steeds sneller verandert, óók op jouw werkvloer, is het daarom cruciaal te weten hoe je daarmee om kunt gaan. We boeken allemaal graag resultaat, om dat te blijven doen is een hoog aanpassingsvermogen belangrijk. Een hoog niveau van aanpassingsvermogen betekent dat je je niet laat afremmen door het onverwachte. In plaats daarvan beschik je over de mentale behendigheid, emotionele flexibiliteit en gedragsvaardigheden om te overleven in nieuwe en uitdagende omstandigheden. Iemand met een groot aanpassingsvermogen kan reageren en slagen in uiteenlopende situaties. Iemand met een laag aanpassingsvermogen kan problemen ondervinden in een veranderende omgeving en niet in staat zijn effectief te reageren.
Waarom is aanpassingsvermogen belangrijk?
Iemand met een groot aanpassingsvermogen gedijt goed in allerlei situaties en verschillende omgevingen. . Zij/hij kan zich relatief gemakkelijk aanpassen aan verschillende culturen, schema's, opdrachten op werk en verschillende soorten mensen. Iemand met een minder groot aanpassingsvermogen kan daarentegen moeite hebben om zich aan te passen aan een nieuwe omgeving en heeft meer tijd nodig om zich aan te passen. Als gevolg daarvan kan iemand met een laag aanpassingsvermogen het moeilijker vinden om een sociaal netwerk op te bouwen, op tijd op zijn werk te komen en zich op zijn gemak te voelen in een nieuwe omgeving. Als je een laag aanpassingsvermogen hebt, kun je het moeilijk hebben in een nieuwe omgeving. Als je een hoog aanpassingsquotiënt (AQ) hebt, zal je in staat zijn nieuwe situaties te verkennen, nieuwe mensen te ontmoeten, en goed te functioneren in je nieuwe omgeving.
Hoe kun je je aanpassingsquotiënt verhogen?
Om iets te verbeteren moet je het wel eerst meten!
De eerste stap naar het ontwikkelen van een hoger aanpassingsvermogen is inzicht krijgen in je huidige situatie. Dat kan door bij ons een AQ-assessment te doen. Investeer 30 minuten van je tijd en voor een relatief klein bedrag wordt online jouw AQ gemeten. Aida, onze chatbot, gidst je door alle vragen en daarna ontvang je direct jouw eigen persoonlijk rapport. Je krijgt inzichten in jouw sterke en minder sterke vaardigheden binnen het spectrum van aanpassingsvermogen.
· Competenties: Wie past zich aan en waarom?
· Persoonlijkheid: Hoe en in welke mate past iemand zich aan?
· Omgeving: Wanneer past iemand zich aan?
Alles over AQ assessments kun je lezen door op onderstaande knop te klikken. Tot snel!

TIP!!
Doe het AQ-assessment en gebruik je score en het rapport wanneer je gaat solliciteren! Vanzelfsprekend alleen als je er zelf tevreden over bent. Werkgevers zijn naarstig op zoek naar flexibele ingestelde werknemers die een hoog AQ hebben. In die mensen willen ze graag investeren.