John Jilderda
Hoe beoordeel jij jouw aanpassingsvermogen?
Bijgewerkt op: 30 nov. 2022

Dat verandering de enige constante vandaag de dag is, is geen verrassing. Echter om met die verandering om te kunnen gaan moeten we de snelheid van die veranderingen bij zien te houden en dat doen we door ons continu aan te passen. Maar wat houdt aanpassingsvermogen precies in?
Het hebben van aanpassingsvermogen is een onmisbare vaardigheid en houdt in dat je efficiënt blijft handelen bij een wisselende of nieuwe situatie. Het gaat er hierbij niet alleen om dat je snel kunt reageren op veranderingen, maar ook dat je proactief bent en zodoende op toekomstige veranderingen kunt anticiperen.
Zoals eerder gezegd is verandering constant en dus niet meer een project dat gemanaged moet worden. Er zijn veel factoren die invloed hebben op het aanpassingsvermogen van een individu of organisatie. Hierbij moet je o.a. denken aan de cultuur, de structuur, de processen, de omgeving en de systemen. Natuurlijk zijn medewerkers binnen een organisatie de belangrijkste factor van allemaal.
Hoe kun je het aanpassingsvermogen van een individu of organisatie beoordelen? Er zijn hier meerdere manieren voor, maar een van de populairste tools is wel het AQ-assessment.
Het AQ-assessment is een online tool dat het aanpassingsvermogen van een individu meet. Het houdt rekening met 3 hoofddomeinen en 15 sub-domeinen. Wanneer medewerkers van een afdeling of organisatie deelnemen, dan is de collectieve uitkomst de totale score van het aanpassingsvermogen.
De AQ-beoordeling is een waardevol hulpmiddel voor individuen en organisaties die hun aanpassingsvermogen willen verbeteren. Het kan helpen onderdelen te identificeren die verbetering vergen en inzichten bieden over hoe de noodzakelijke veranderingen kunnen worden doorgevoerd.
Als je meer wilt weten over hoe je het aanpassingsvermogen van jouw organisatie kunt beoordelen, neem dan contact met ons op. Wij bespreken dit graag met je. Klik op de button hieronder en wij nemen direct contact op.