top of page
Zoeken
  • niels4520

Help! Hoe word ik Toekomstbestendig?

Bijgewerkt op: 30 nov. 2022Hoe blijf je als mens en als organisatie toekomstbestendig?


Arbeidskrapte, de digitale transitie, oorlog in Oekraïne, hoge inflatie, grondstoffen tekort, hoge energieprijzen, gascrisis, stikstof problematiek, hoge brandstofprijzen, kredietcrisis, klimaatcrisis, oorlogsdreiging tussen de grootmachten China en de VS om Taiwan, Covid pandemie, (oorlog) vluchtelingenproblematiek, falende belastingdienst, negatieve rente op spaartegoeden; slechts een greep uit actuele onzekerheden en veranderingen buiten onze invloedssfeer, waar veel organisaties en mensen zoals jij en ik zich een weg door moeten banen.


De meeste organisaties denken dat een effectieve planning dé manier is om turbulente en onvoorspelbare tijden door te komen. Maar de beste plannen zijn nutteloos wanneer het landschap plotseling en snel verandert. “Aanpassen of sterven” is een kreet die je veel hoort. Onzekerheid is zekerheid geworden en die onzekerheden komen ook nog steeds sneller op ons af! Organisaties moeten zich steeds sneller aanpassen.

Het antwoord daarop is: Het aanpassingsvermogen als basis in de organisatie meten en dan een actieplan maken om je aanpassingsvermogen te verhogen.


Wat betekent aanpassingsvermogen in het bedrijfsleven?

Aanpassingsvermogen is het vermogen om te veranderen en doeltreffend te blijven in een veranderende omgeving. Sommigen noemen het wendbaar/Agile zijn, maar het is meer dan alleen openstaan voor verandering. Het cruciale ingrediënt voor aanpassingsvermogen is effectief blijven wanneer alles verandert. Proactieve organisaties die marktleider zijn in hun branche weten dit allang. Het vermogen van een organisatie om zich aan te passen is een groot concurrentievoordeel. Zulke bedrijven staan open voor nieuwe ideeën, durven snel te handelen en doen dingen nooit omdat “ze het altijd zo hebben gedaan.” Ze zijn juist in staat om veranderingen te voorzien en raken niet in paniek als dingen niet volgens plan gaan.


Hoe adaptief is jouw organisatie?

Hoe adaptief jouw organisatie is, is afhankelijk van het collectieve AQ van de medewerkers. Ik hoor je al denken AQ? Wat is dat nou weer? De AQ – Adaptability Quotiënt – is te meten voor professionals en organisaties en geeft aan hoe wendbaar zij zijn. Die informatie is cruciaal om te kunnen inschatten hoe succesvol veranderingen, strategie implementaties, fusies, reorganisaties, innovaties en nog meer, zullen zijn. Teveel bedrijven gaan ervan uit dat hun mensen wel mee kunnen als ze slim en sociaal genoeg zijn. En daar gaat het mis: want dat lukt lang niet altijd en vormt een significant risico. Uit onderzoek van PWC (Workforce of the Future) blijkt dat 40% van de professionals het risico loopt in 2030 niet meer mee te kunnen komen. Dat zij niet langer de vaardigheden en mentale kracht hebben om het verschil te maken voor en met bedrijven. 40%!


AQ is te meten

Wij kunnen het AQ van professionals, teams, afdelingen en hele organisaties nu meten. Via een uitgebreid online assessment brengen wij het AQ van jouw mensen op 15 dimensies in kaart. De uitkomsten geven inzicht in de persoon tijdens veranderingen, het vermogen om mee te gaan en hoe de omgeving hier invloed op heeft.

Managementteams zijn zo in staat concreet en doelgericht te sturen op posities waar de AQ laag is, door het trainen van vaardigheden of het anders positioneren van professionals. Dit verhoogt het aanpassingsvermogen van jouw gehele organisatie.


Meer weten?

Klik dan op onderstaande button!

69 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page